Home
English
Acupunctuur
Chiropractie
Neuraal therapie
Aandoeningen
De behandeling
Titerbepaling
Vers voeren
Slideshow
Voorbeeld patient
De kosten
Wie ben ik ?
Contact/afspraak
NIEUWS
Gastenboek
Links
Film acupunctuur
Alg. voorwaarden


 

 

 

Wat is acupunctuur ?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die al enkele duizenden jaren oud is. Het woord acupunctuur is een samenstelling van het Latijnse woord "acu" wat naald betekent, en het woord "punctura" wat staat voor "steken". Met acupunctuur steek je met hele dunne naalden in bepaalde punten van het lichaam. De naalden zijn zo dun dat het plaatsen van de naalden bij uw huisdier geen pijn zal doen.

Dat acupunctuur ook heel goed toegepast kan worden op dieren, is veel minder bekend. De eerste melding van het gebruik van acupunctuur bij dieren in het Westen dateren echter al uit 1750, dus er is al behoorlijk wat ervaring mee.

 

De werking van acupunctuur

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunst stroomt Qi (chi), de lichaamsenergie, door het lichaam in banen die 'meridianen' worden genoemd. Deze energiestroom is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bloedsomloop of het zenuwstelsel. Verstoringen van deze energiestromen kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden.

Er zijn veertien belangrijke meridianen. Deze meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er b.v. de Levermeridiaan, de Hartmeridiaan etc. Zij vormen samen een complex netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Via de circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam kan toegang worden verkregen tot deze meridianen.

 

Om ziekte te genezen en de energiestroom in het lichaam te herstellen plaatst een acupuncturist op speciaal gekozen punten een aantal heel dunne naalden in de huid van de hond of kat. Alle acupunctuurpunten corresponderen met bepaalde lichaamsdelen of -functies. De naalden worden niet persé geplaatst op de plek van de klacht. De dieren laten dit goed toe omdat het plaatsen van de naalden geen pijn doet.

 

 De effecten

* Verbetering van de doorbloeding, algemeen en in bepaalde organen.

* Opheffen van kramp, bv in spieren of darmen.

* Stimuleren van zenuwen.

* Het vrijkomen van endorfinen (lichaams-eigen pijnstiller
en rustgevende stof).

* Het vrijkomen van bepaalde hormonen zoals cortison.

 

 

 

 dierenarts@dierenartspraktijkOoms.nl | 06-20093826